Don't want to see ads? Sign up...




Sicalis flaveola

Saffron Finch


Sicalis flaveola

(Linnaeus, C, 1766)
Jilguero Dorado
Canário-da-terra-verdadeiro

Family: Thraupidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change




Filters


Records from Brasil

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Other Common Names: Misto, Golden Button, Saffron Finch, Saffron-crowned Finch, Little Goldfinch, Yellow Sparrow.

Subspecies:

Sicalis flaveola flaveola: (Linnaeus, 1766). Nominal ssp. Found in Colombia and Venezuela.
Sicalis flaveola pelzelni: (Sclater, 1872). This subspecies is found in Uruguay and most of Argentina, except for the Andean region, Santa Cruz, and the Falkland Islands.
Sicalis flaveola valida: (Bangs and Penard, T. 1921). Found in Ecuador and Northern Peru.
Sicalis flaveola koenigi: (Hoy, 1978). Found in Argentina (Western Salta and Jujuy).
Sicalis flaveola brasiliensis: (Gmelin, J. 1789). Found in northern Argentina (Misiones) and Brazil.

Description: 12 cm, the male is yellow with black wings, back, and tail with slight olive tones. The species shows orange hues on the front and face, which helps to distinguish it from other species of the same genus. The female is lighter grayish on the belly with dark streaks on the chest and back, and juveniles are similar to females.

Sexual Dimorphism: Very noticeable and easily distinguishable by the male´s golden yellow color. Young males tend to have small yellow spots on their chest, but it is difficult to sex them when they are very young.

Habitat: Forests, rural areas, and settlements (common in parks and urban reserves).

Geographic Distribution: Widely distributed in Argentina, Uruguay, Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Brazil, and Paraguay.

Behavior: Males have a melodious song (which makes them a highly captured species for the pet trade). Outside of the breeding season, they form large flocks, sometimes even with other species like the Chingolos (Z. capensis) and Mists (S. luteola). They are quite arboreal but are often seen on the ground feeding.

Nesting: Builds its nest with dry grasses and feathers, which it molds into cavities like holes in tree trunks, posts, and even abandoned nests of horneros (F. rufus). It typically nests twice a year, and the juveniles form pairs before the year is over to start a new brood of chicks (Costa et al., 2011).

Diet: Grains, wild grass seeds, small fruits, larvae, and shoots.

Author of this description: Diego Oscar

 View related literature





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs



 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
270324606/08/2023BrazilRio Grande do Sul95680-000, São Francisco De Paula BR-RS -29.29781, -50.66135, São Francisco de Paula4Facundo Gandoy
270324706/08/2023BrazilRio Grande do SulSão Francisco de Paula--Instituto Arca Verde, São Francisco de Paula6Facundo Gandoy
270296803/08/2023BrazilRio Grande do SulEstrada da Ponte do Raposo, Gramado1Facundo Gandoy
270297503/01/2018BrazilSão PauloEscada do Cristo, São Paulo, BR (-24,705, -47,547), Iguape1Facundo Gandoy
270289502/01/2018BrazilSão PauloState of São Paulo, BR (-25,065, -47,917), Cananéia1Facundo Gandoy
270298031/12/2017BrazilSão Paulo1 Alameda Iguape, São Paulo, BR (-24,703, -47,462), Ilha Comprida1Facundo Gandoy
270319429/12/2017BrazilSão PauloPE Intervales, Ribeirão Grande3Facundo Gandoy
270319328/12/2017BrazilSão PauloPE Intervales, Ribeirão Grande4Facundo Gandoy
270292627/12/2017BrazilParaná600 Rodovia Parigot de Souza, Paraná, BR, Carambeí2Facundo Gandoy
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo Costa M., R. Moller Jensen Y Otros. 2011. Proyecto Freebirds Guía de las Aves. <http://www.freebirds.com.ar>.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Saffron Finch (Sicalis flaveola) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 23/10/2026.