Don't want to see ads? Sign up...




Sicalis flaveola

Sicalis flaveola brasiliensis


Saffron Finch
Jilguero Dorado
Canário-da-terra-verdadeiro

Family: Thraupidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change




Filters


Records of Sicalis flaveola brasiliensis

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Other Common Names: Misto, Golden Button, Saffron Finch, Saffron-crowned Finch, Little Goldfinch, Yellow Sparrow.

Subspecies:

Sicalis flaveola flaveola: (Linnaeus, 1766). Nominal ssp. Found in Colombia and Venezuela.
Sicalis flaveola pelzelni: (Sclater, 1872). This subspecies is found in Uruguay and most of Argentina, except for the Andean region, Santa Cruz, and the Falkland Islands.
Sicalis flaveola valida: (Bangs and Penard, T. 1921). Found in Ecuador and Northern Peru.
Sicalis flaveola koenigi: (Hoy, 1978). Found in Argentina (Western Salta and Jujuy).
Sicalis flaveola brasiliensis: (Gmelin, J. 1789). Found in northern Argentina (Misiones) and Brazil.

Description: 12 cm, the male is yellow with black wings, back, and tail with slight olive tones. The species shows orange hues on the front and face, which helps to distinguish it from other species of the same genus. The female is lighter grayish on the belly with dark streaks on the chest and back, and juveniles are similar to females.

Sexual Dimorphism: Very noticeable and easily distinguishable by the male´s golden yellow color. Young males tend to have small yellow spots on their chest, but it is difficult to sex them when they are very young.

Habitat: Forests, rural areas, and settlements (common in parks and urban reserves).

Geographic Distribution: Widely distributed in Argentina, Uruguay, Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Brazil, and Paraguay.

Behavior: Males have a melodious song (which makes them a highly captured species for the pet trade). Outside of the breeding season, they form large flocks, sometimes even with other species like the Chingolos (Z. capensis) and Mists (S. luteola). They are quite arboreal but are often seen on the ground feeding.

Nesting: Builds its nest with dry grasses and feathers, which it molds into cavities like holes in tree trunks, posts, and even abandoned nests of horneros (F. rufus). It typically nests twice a year, and the juveniles form pairs before the year is over to start a new brood of chicks (Costa et al., 2011).

Diet: Grains, wild grass seeds, small fruits, larvae, and shoots.

Author of this description: Diego Oscar

 View related literature





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs

Foto
Photography ID: 710978
♂
  Adult

Ubatuba
São Paulo
Brazil
10/20/2026
Pablo Alberto Re
Foto
Photography ID: 709307
♂
  Adult

Panambí
Misiones
Argentina
10/04/2026
Andrés Barca
Foto
Photography ID: 699547
♂
  Adult

Comandante Andresito
Misiones
Argentina
08/13/2026
María Del Carmen Fabeiro
Foto
Photography ID: 699543
♂
  Adult

Comandante Andresito
Misiones
Argentina
08/13/2026
María Del Carmen Fabeiro
Foto
Photography ID: 697110
 
Iguazú
Misiones
Argentina
07/22/2026
Gustavo Marasco
Foto
Photography ID: 697109
 
Iguazú
Misiones
Argentina
07/22/2026
Gustavo Marasco
Foto
Photography ID: 694080
 
Piratini
Rio Grande do Sul
Brazil
07/09/2026
Jesum Quevedo
Foto
Photography ID: 689076
♂
  Adult

Santa Ana
Misiones
Argentina
04/29/2026
Peter Vidana
Foto
Photography ID: 687707
♂
  Adult

San Ignacio
Misiones
Argentina
04/24/2026
Peter Vidana
Foto
Photography ID: 687602
♀
  Adult

San Ignacio
Misiones
Argentina
04/25/2026
Gaston Lisandro Gabinetti



 View all photographs of the species




 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
271243322/10/2026ArgentinaMisionesCamino al Santuario, Iguazú2Hugo Caverzasi
271241322/10/2026ArgentinaMisionesHito Tres Fronteras, Iguazú2Hugo Caverzasi
271024920/10/2026BrazilSão PauloPlaya, UbatubaPablo Alberto Re
270864117/10/2026ArgentinaMisionesReserva Natural Urutaú2Diego Oscar
263003911/10/2026ArgentinaMisionesProfundidad2Faustino Hollmann
262987509/10/2026ArgentinaMisionesPP Urugua-í--Seccional Uruzú, General Manuel Belgrano1Faustino Hollmann
262977108/10/2026ArgentinaMisionesPP Urugua-í--Seccional Uruzú, General Manuel Belgrano2Faustino Hollmann
262795104/10/2026ArgentinaMisionesCosta del río Uruguay, PanambíAndrés Barca
253761429/09/202613:05ArgentinaMisionesFray Mamerto Esquiú, Parque Provincial AraucariaWalter Liriel Gómez Umpierrez
253768329/09/202610:54ArgentinaMisionesAvenida San Martín 741-693, Eldorado1Walter Liriel Gómez Umpierrez
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo Costa M., R. Moller Jensen Y Otros. 2011. Proyecto Freebirds Guía de las Aves. <http://www.freebirds.com.ar>.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Saffron Finch (Sicalis flaveola) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 31/10/2026.