Don't want to see ads? Sign up...




Sicalis flaveola

Saffron Finch


Sicalis flaveola

(Linnaeus, C, 1766)
Jilguero Dorado
Canário-da-terra-verdadeiro

Family: Thraupidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change




Filters


Records from Mina Clavero

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Other Common Names: Misto, Golden Button, Saffron Finch, Saffron-crowned Finch, Little Goldfinch, Yellow Sparrow.

Subspecies:

Sicalis flaveola flaveola: (Linnaeus, 1766). Nominal ssp. Found in Colombia and Venezuela.
Sicalis flaveola pelzelni: (Sclater, 1872). This subspecies is found in Uruguay and most of Argentina, except for the Andean region, Santa Cruz, and the Falkland Islands.
Sicalis flaveola valida: (Bangs and Penard, T. 1921). Found in Ecuador and Northern Peru.
Sicalis flaveola koenigi: (Hoy, 1978). Found in Argentina (Western Salta and Jujuy).
Sicalis flaveola brasiliensis: (Gmelin, J. 1789). Found in northern Argentina (Misiones) and Brazil.

Description: 12 cm, the male is yellow with black wings, back, and tail with slight olive tones. The species shows orange hues on the front and face, which helps to distinguish it from other species of the same genus. The female is lighter grayish on the belly with dark streaks on the chest and back, and juveniles are similar to females.

Sexual Dimorphism: Very noticeable and easily distinguishable by the male´s golden yellow color. Young males tend to have small yellow spots on their chest, but it is difficult to sex them when they are very young.

Habitat: Forests, rural areas, and settlements (common in parks and urban reserves).

Geographic Distribution: Widely distributed in Argentina, Uruguay, Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Brazil, and Paraguay.

Behavior: Males have a melodious song (which makes them a highly captured species for the pet trade). Outside of the breeding season, they form large flocks, sometimes even with other species like the Chingolos (Z. capensis) and Mists (S. luteola). They are quite arboreal but are often seen on the ground feeding.

Nesting: Builds its nest with dry grasses and feathers, which it molds into cavities like holes in tree trunks, posts, and even abandoned nests of horneros (F. rufus). It typically nests twice a year, and the juveniles form pairs before the year is over to start a new brood of chicks (Costa et al., 2011).

Diet: Grains, wild grass seeds, small fruits, larvae, and shoots.

Author of this description: Diego Oscar

 View related literature





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs

Foto
Photography ID: 693022
♀
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
02/28/2026
Ricardo Moller Jensen
Foto
Photography ID: 484551
♂
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
02/23/2022
Gustavo Ramos
Foto
Photography ID: 383570
♀
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/11/2020
Eduardo Soriano
Foto
Photography ID: 382911
♂
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/14/2020
Eduardo Soriano
Foto
Photography ID: 382877
♀
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/11/2020
Eduardo Soriano
Foto
Photography ID: 360020
♂ ♀
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
10/16/2016
Desalvo T. Benjamin
Foto
Photography ID: 311730
♂
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/05/2019
Facundo Quintela
Foto
Photography ID: 310454
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/05/2019
David Gustavo Vera
Foto
Photography ID: 186431
♀
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/18/2017
Carlos De Biagi
Foto
Photography ID: 186429
♀
  Adult

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/17/2017
Carlos De Biagi
Foto
Photography ID: 82967
♂
  Immature

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
02/16/2015
Veronica Edith Schefski
Foto
Photography ID: 33282
  Juvenile

Mina Clavero
Córdoba
Argentina
01/10/2014
Veronica Edith Schefski



 View all photographs of the species




 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
248704528/02/2026ArgentinaCórdobaParaje La Gloria, Mina ClaveroRicardo Moller Jensen
212778804/08/2024ArgentinaCórdobaParaje La Gloria, Mina Clavero30Ricardo Moller Jensen
194073207/01/2024ArgentinaCórdobaJuan B. Villanueva 1710, Mina Clavero1Patricia Beatriz Benitez
155380223/02/2022ArgentinaCórdobaSan Sebastián, Mina ClaveroGustavo Ramos
120952619/02/2020ArgentinaCórdobaZona rural, Mina ClaveroMarcelo Funes
119588914/01/2020ArgentinaCórdobaMina ClaveroEduardo Soriano
119585011/01/2020ArgentinaCórdobaMina ClaveroEduardo Soriano
115518001/01/2020ArgentinaCórdobaVilla Luján, Mina ClaveroRicardo Moller Jensen
91778528/04/2019ArgentinaCórdobaMina Clavero a La Gloria, Mina Clavero2Ricardo Moller Jensen
87040609/01/2019ArgentinaCórdobaMina Clavero1Facundo Quintela
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo Costa M., R. Moller Jensen Y Otros. 2011. Proyecto Freebirds Guía de las Aves. <http://www.freebirds.com.ar>.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Saffron Finch (Sicalis flaveola) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 12/10/2026.