Don't want to see ads? Sign up...




Trogon surrucura

Surucua Trogon


Trogon surrucura

Vieillot, LJP, 1817
Surucuá Común
Surucuá-variado

Family: Trogonidae
Order: Trogoniformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change




Filters


Records from Brasil
Records from Rio Grande do Sul
Records from Gramado
Records from Vía sin nombre, Rio Grande do Sul, BR

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Other Common Names: Surucuá de peito azul (Brazil)

Subspecies:

Trogon Surrucua surrucura (Vieillot, 1817), Found in the Northwest of Argentina, Brazil, and Paraguay (has a red belly and an orange ocular ring).

Trogon Surrucua aurantius, Found only in Brazil, has a yellow to orange belly and ocular ring (also called Surucua Variado due to its plumage differences from the nominal species).

Description: Medium-sized bird (24 cm). Bright blue cap and chest, cheeks and throat slightly darker, ivory-white beak, and a notable yellow/orange periocular area. The back has various shades of green, ranging from dark green to bright green, the tail feathers are blue-green and ventrally white (without barring).

Sexual Dimorphism: Pronounced, the female differs from the male by having darker tail feathers (very noticeable when seen head-on) and by having more subdued and less defined colors, as well as a more whitish periocular area.

Habitat: Humid forests, jungles, capueras.

Behavior: Passive, calm, perches on exposed branches where the legs are barely visible due to its posture.

Nesting: Nests in abandoned tree cavities (takes advantage of woodpecker nests), sometimes digs into termite mounds. In these cavities, the female generally lays two eggs. A curious fact about the species is that the chicks are constantly vocalizing.

Feeding: Insectivorous, catches prey in flight by taking off and returning to the same perch (Flycatch).

Author of this description: Diego Oscar




Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs



 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
255709301/08/2023BrazilRio Grande do SulVía sin nombre, Rio Grande do Sul, BR, Gramado1Giselle Mangini
Page 1

 Add a record of this species

📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Surucua Trogon (Trogon surrucura) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 17/10/2026.