Don't want to see ads? Sign up...




Pyrocephalus rubinus

Vermilion Flycatcher


Pyrocephalus rubinus

(Boddaert, P, 1783)
Churrinche
Príncipe

Family: Tyrannidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change




Filters


Records from Argentina
Records from Buenos Aires
Records from Parque Natural Municipal Ribera Norte (San Isidro)
Records from Cerca de la esquina oeste.

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Other Common Names: Firecracker, Red Widow, Saca tu Real (Chile), Guirá-pitá (Guaraní), Son of the Sun, Ruby Firehead.

Subspecies: 13 subspecies.

Pyrocephalus rubinus rubinus: (Boddaert 1783). This is the ssp present in Argentina
Pyrocephalus rubinus dubius: Endemic to the Galápagos Islands
Pyrocephalus rubinus mexicanus
Pyrocephalus rubinus flammeus
Pyrocephalus rubinus blatteus
Pyrocephalus rubinus pinicola
Pyrocephalus rubinus saturatus
Pyrocephalus rubinus piurae
Pyrocephalus rubinus obscurus: In Lima, Peru
Pyrocephalus rubinus ardens
Pyrocephalus rubinus cocachacrae
Pyrocephalus rubinus major

Description: The male is very conspicuous, with a bright red fire crown, semi-crested, and ventral, with a black mask, black back and tail feathers, dark wings with light streaks. The female is brown-gray with a striated chest and a pinkish undertail. Both have black beaks and legs. Young males are similar to females, often exhibiting intermediate plumages (Kovacs et al., 2005).

Sexual Dimorphism: Very marked, easily differentiated in the field by the reddish coloration of the male and the grayish coloration of the female.

Habitat: Low forests, grasslands, areas modified by humans (very common to see on the fences of fields).

Geographic Distribution: With its 13 subspecies, it is distributed throughout America, present in Argentina, Peru, Brazil, Uruguay, Mexico, Colombia, Paraguay, Venezuela, the United States, and Chile.

Behavior: Perches in visible sites and at low heights.

Nesting: Builds a simple, cup-shaped nest with plant fibers, twigs, and feathers. Lays three cream-colored eggs with gray and reddish specks (Kovacs, et al., 2005).

Feeding: Hunts insects using the flycatching technique (elastic flight).

Author of this description: Diego Oscar

 View related literature





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs




 View all photographs of the species




 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
121296914/09/2019ArgentinaBuenos AiresCerca de la esquina oeste., Parque Natural Municipal Ribera Norte (San Isidro)Guillermo C Olivero
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo Kovacs, C. J., O. Kovacs, Z. Kovacs, C. M. Kovacs. 2005. Manual ilustrado de las aves de la Patagonia: Antártida Argentina e Islas del Atlántico Sur. Carlos Kovacs; Ors Kovacs; Zsolt Kovacs – 1ed – El Bolsón, 368 págs.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Vermilion Flycatcher (Pyrocephalus rubinus) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 16/10/2026.