Don't want to see ads? Sign up...




Phrygilus atriceps

Black-hooded Sierra Finch


Phrygilus atriceps

(d´Orbigny & de Lafresnaye, 1838)
Comesebo Cabeza Negra

Family: Thraupidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change

Synonyms: Emberiza atriceps.





Filters


Records from Tilcara

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Species restricted to the northwestern Andes, 16–18 cm long, with a thick and pointed bill. Male: black hood, wings, and tail; ochre-orange mantle; orange chest grading to yellow; and white undertail. Female: similar but duller, with a slate-gray hood, paler orange back, and yellowish belly with finely streaked throat. Both have brown irises and dark gray legs. Juveniles are brownish, duller, and show a pale gray hood. It may be confused with the Andean Sierra Finch (P. gayi), with which it overlaps in parts of northwestern Argentina; however, the Black-hooded male is unmistakable due to its black hood instead of gray. The female Andean has a more extensive white belly.

Distribution: Species of the dry Andean puna, from southern Peru, western Bolivia, and northern Chile, to northwestern Argentina (Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja, and high areas of San Juan) in high Andean environments. Typical elevation 2,500–4,000 m, locally lower in winter.

Habitat: High-altitude arid shrublands, rocky slopes, hillsides with cacti, high Andean ravines, edges of peatlands, and semi-humid areas surrounded by shrubs. Common in Andean human settlements and exotic tree plantings in high-altitude towns.

Behavior: Confiding, usually in pairs or small groups; in winter it may join mixed flocks. Perches on exposed rocks and shrubs. Forages mainly on the ground, walking or hopping among rocks and cacti. Males sing a short, monotonous series of metallic notes.

Diet: Omnivorous. Eats seeds, shoots, and arthropods. Forages on the ground, low shrubs, or human structures. May join mixed groups with siskins and warbling finches.

Breeding: Nest placed in shrubs or rocks, an open cup made of small sticks, stems, and grasses, with an interior of wool, hair, and fine fibers.

Conservation status: Species not considered threatened. Common in the puna and high Andean environments.


Authors of this compilation: Diego Carus and Maria Belén Dri – 06/12/2025





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs

Foto
Photography ID: 704990
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
09/24/2024
Diego Alfonso Rosa
Foto
Photography ID: 656039
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
09/17/2025
Eduardo Cusano
Foto
Photography ID: 654975
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
09/17/2025
Sergio Cusano
Foto
Photography ID: 639617
 
Tilcara
Jujuy
Argentina
01/16/2025
Gustavo Marasco
Foto
Photography ID: 639616
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
01/16/2025
Gustavo Marasco
Foto
Photography ID: 612549
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
10/25/2024
Guillermo Marcaida
Foto
Photography ID: 612181
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
10/25/2024
Elsa Longo
Foto
Photography ID: 592175
 
Tilcara
Jujuy
Argentina
07/08/2024
Pablo Bruni
Foto
Photography ID: 583868
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
05/09/2024
Dolores Fernandez
Foto
Photography ID: 511452
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
09/14/2022
Elsa Longo
Foto
Photography ID: 504762
 
Tilcara
Jujuy
Argentina
08/05/2022
Adrian Braidotti
Foto
Photography ID: 497626
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
05/18/2022
Carmen Lúcia Bays Figueiredo



 View all photographs of the species




 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published


Video ID: 5248
♂ ♀
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
05/10/2022
Santos Di Mauro
Video ID: 1461
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
05/08/2015
Santos Di Mauro



 Ver todos los videos de la especie




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
237231617/09/2025ArgentinaJujuyPucara de Tilcara, TilcaraEduardo Cusano
236996217/09/2025ArgentinaJujuyPucara de Tilcara, TilcaraSergio Cusano
235591131/08/2025ArgentinaJujuyTilcara, Tilcara1Hugo Caverzasi
230619016/01/2025ArgentinaJujuyTilcara, TilcaraGustavo Marasco
220529525/10/2024ArgentinaJujuyGarganta del Diablo, TilcaraGuillermo Marcaida
220421325/10/2024ArgentinaJujuyGarganta del Diablo, TilcaraElsa Longo
252813824/09/2024ArgentinaJujuyCascada del Diablo, TilcaraDiego Alfonso Rosa
211235408/07/2024ArgentinaJujuyCascada Garganta del Diablo, Tilcara2Pablo Bruni
203373009/05/2024ArgentinaJujuyTilcara, TilcaraDolores Fernandez
270187120/05/2023ArgentinaJujuyRuta Nacional 9, Jujuy, AR, Tilcara1Facundo Gandoy
Page 1

 Add a record of this species

📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Black-hooded Sierra Finch (Phrygilus atriceps) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 03/11/2026.