Don't want to see ads? Sign up...




Phrygilus atriceps

Black-hooded Sierra Finch


Phrygilus atriceps

(d´Orbigny, ACVMD; de Lafresnaye, NFAA, 1837)
Comesebo Cabeza Negra

Family: Thraupidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change

Synonyms: Emberiza atriceps.





Filters



Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Species restricted to the northwestern Andes, 16–18 cm long, with a thick and pointed bill. Male: black hood, wings, and tail; ochre-orange mantle; orange chest grading to yellow; and white undertail. Female: similar but duller, with a slate-gray hood, paler orange back, and yellowish belly with finely streaked throat. Both have brown irises and dark gray legs. Juveniles are brownish, duller, and show a pale gray hood. It may be confused with the Andean Sierra Finch (P. gayi), with which it overlaps in parts of northwestern Argentina; however, the Black-hooded male is unmistakable due to its black hood instead of gray. The female Andean has a more extensive white belly.

Distribution: Species of the dry Andean puna, from southern Peru, western Bolivia, and northern Chile, to northwestern Argentina (Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja, and high areas of San Juan) in high Andean environments. Typical elevation 2,500–4,000 m, locally lower in winter.

Habitat: High-altitude arid shrublands, rocky slopes, hillsides with cacti, high Andean ravines, edges of peatlands, and semi-humid areas surrounded by shrubs. Common in Andean human settlements and exotic tree plantings in high-altitude towns.

Behavior: Confiding, usually in pairs or small groups; in winter it may join mixed flocks. Perches on exposed rocks and shrubs. Forages mainly on the ground, walking or hopping among rocks and cacti. Males sing a short, monotonous series of metallic notes.

Diet: Omnivorous. Eats seeds, shoots, and arthropods. Forages on the ground, low shrubs, or human structures. May join mixed groups with siskins and warbling finches.

Breeding: Nest placed in shrubs or rocks, an open cup made of small sticks, stems, and grasses, with an interior of wool, hair, and fine fibers.

Conservation status: Species not considered threatened. Common in the puna and high Andean environments.


Authors of this compilation: Diego Carus and Maria Belén Dri – 06/12/2025





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs

Foto
Photography ID: 704990
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
09/24/2024
Diego Alfonso Rosa
Foto
Photography ID: 635631
♀
  Adult

Rosario de Lerma
Salta
Argentina
08/27/2024
Tiago Vaggi
Foto
Photography ID: 613428
♂
  Adult

Humahuaca
Jujuy
Argentina
11/10/2024
Carlos Valpreda
Foto
Photography ID: 612549
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
10/25/2024
Guillermo Marcaida
Foto
Photography ID: 612181
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
10/25/2024
Elsa Longo
Foto
Photography ID: 602031
♂
  Adult

Camino a Iruya
Jujuy
Argentina
04/23/2024
Oscar Alfredo Eliseche
Foto
Photography ID: 598832
♂
  Adult

Juella
Jujuy
Argentina
06/22/2024
Federico J. Villegas
Foto
Photography ID: 592175
 
Tilcara
Jujuy
Argentina
07/08/2024
Pablo Bruni
Foto
Photography ID: 585026
♂
  Adult

Camino a Iruya
Jujuy
Argentina
04/23/2024
Edgar Romeo
Foto
Photography ID: 584472
♂
  Adult

Chaupi Rodeo
Jujuy
Argentina
04/23/2024
Susana Gomez
Foto
Photography ID: 583868
♂
  Adult

Tilcara
Jujuy
Argentina
05/09/2024
Dolores Fernandez
Foto
Photography ID: 580337
 
Santa Catalina
Jujuy
Argentina
03/04/2024
Victor Hugo Michelini



 View all photographs of the species




 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
221414908/12/2024ArgentinaSaltaCamino a Cerro Negro, Parque Nacional los Cardones1Nicolás Bejarano
221236608/12/2024ArgentinaSaltaCamino a Cerro Negro, Parque Nacional los Cardones1Luis Cesar Tejo
221156508/12/2024ArgentinaSaltaCamino a Cerro Negro, Parque Nacional los Cardones1Daniela Espinosa
220494230/11/2024ArgentinaJujuyHornaditasNicolas Olejnik
220347529/11/2024ArgentinaJujuyHumedal del Huancar, Abra PampaNicolas Olejnik
220495428/11/2024ArgentinaJujuyAzul PampaNicolas Olejnik
220389524/11/2024ArgentinaSaltaRuta 51Nicolas Olejnik
220657210/11/2024ArgentinaJujuyRp 73 entre Humahuaca y Serranía del hornocal, Humahuaca1Carlos Valpreda
220529525/10/2024ArgentinaJujuyGarganta del Diablo, TilcaraGuillermo Marcaida
220421325/10/2024ArgentinaJujuyGarganta del Diablo, TilcaraElsa Longo
Page 1

 Add a record of this species

📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Black-hooded Sierra Finch (Phrygilus atriceps) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 13/10/2026.