Don't want to see ads? Sign up...




Paroaria coronata

Red-crested Cardinal


Paroaria coronata

(Miller, JF, 1776)
Cardenal Común
Cardeal

Family: Thraupidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change

Other common names: Cardenal Copete Rojo.

Synonyms: Loxia coronata.





Filters


Records from Argentina
Records from Entre Ríos
Records from Ceibas

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Subspecies:
Paroaria coronata coronata: (J. F. Miller, 1776), No other subspecies.

Description: 17 cm. Adults have a striking red crest and cap that extends down to the chest, dull grayish back, white ventral side, and a whitish bill. Juveniles are similar to adults but have less red, and depending on age, the red can be replaced by a cinnamon tone in younger individuals. It takes about a year for them to acquire adult plumage. This bird is often kept and is common in captivity.

Sexual Dimorphism: None, although some authors note a slight difference in coloration, which is almost impossible to appreciate in the field and may vary with the age of the individual.

Habitat: Dry forests, savannas, woods, parks, and gardens near human settlements.

Geographic Distribution: Brazil, Paraguay, Bolivia, Uruguay, and Argentina. It was introduced to the Hawaiian Islands.

Behavior: Confident, often seen in pairs or small groups, sometimes with other species such as Blackbirds (Molothrus sp.), feeding along road shoulders. It has a melodious voice.

Nesting: Builds a semi-spherical nest made of sticks at the ends of horizontal tree branches, which is lined with straw and hairs. It lays three greenish eggs with dark speckles, and the incubation lasts about 14 days.

Feeding: Eats seeds, fruits, and insects.

Compiler of this description: Diego Oscar

 View related literature






🌿 EcoRegistros Magazine - Related Articles


📖 Issue Nº 9 • Article Nº 7
✍ Oscar Bernardo Quiroga and Jorge Emir Llugdar
📅 12/10/2019 21:47





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs



 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
247057914/05/2026ArgentinaEntre RíosCeibas8Elsa Longo
242377412/01/2026ArgentinaEntre RíosCeibas1Elsa Longo
211770410/06/2024ArgentinaEntre RíosCeibas, CeibasElsa Longo
197783015/02/2024ArgentinaEntre RíosCeibasElsa Longo
177974114/05/2023ArgentinaEntre RíosCeibasElsa Longo
158984531/03/2022ArgentinaEntre RíosCeibasElsa Longo
143467119/07/2021ArgentinaEntre RíosReserva Natural Ceibas, CeibasElsa Longo
138524219/03/2021ArgentinaEntre RíosCeibasElsa Longo
133829321/12/2020ArgentinaEntre RíosCeibas, CeibasElsa Longo
45620023/07/2016ArgentinaEntre RíosCeibasElsa Longo
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo Doiny Cabré, C. y R. Lejarraga. 2007. Aves de Sierra de la Ventana. 128 pp. Bahía Blanca. Buenos Aires. Argentina.

Artículo Narosky, T. y D. Yzurieta. 2010. Aves de Argentina y Uruguay – Birds of Argentina & Uruguay: Guía de Identificación Edición Total – A Field Guide Total Edition. 16a ed. 427 págs. Vázquez Mazzini Editores. Buenos Aires. Argentina.

Artículo Narosky, T. Y P. Canevari. 2007. Cien Aves Argentinas. Editorial Albatros. 1a ed. 2a reimp. 128 págs. Buenos Aires. Argentina.

Artículo Raggio, J. Y R. Guller. 2011. Aves Pampeanas. 176 pags. Sempe Ediciones. Buenos Aires. Argentina.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Red-crested Cardinal (Paroaria coronata) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 14/10/2026.