Don't want to see ads? Sign up...




Paroaria coronata

Red-crested Cardinal


Paroaria coronata

(Miller, JF, 1776)
Cardenal Común
Cardeal

Family: Thraupidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change

Other common names: Cardenal Copete Rojo.

Synonyms: Loxia coronata.





Filters



Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Subspecies:
Paroaria coronata coronata: (J. F. Miller, 1776), No other subspecies.

Description: 17 cm. Adults have a striking red crest and cap that extends down to the chest, dull grayish back, white ventral side, and a whitish bill. Juveniles are similar to adults but have less red, and depending on age, the red can be replaced by a cinnamon tone in younger individuals. It takes about a year for them to acquire adult plumage. This bird is often kept and is common in captivity.

Sexual Dimorphism: None, although some authors note a slight difference in coloration, which is almost impossible to appreciate in the field and may vary with the age of the individual.

Habitat: Dry forests, savannas, woods, parks, and gardens near human settlements.

Geographic Distribution: Brazil, Paraguay, Bolivia, Uruguay, and Argentina. It was introduced to the Hawaiian Islands.

Behavior: Confident, often seen in pairs or small groups, sometimes with other species such as Blackbirds (Molothrus sp.), feeding along road shoulders. It has a melodious voice.

Nesting: Builds a semi-spherical nest made of sticks at the ends of horizontal tree branches, which is lined with straw and hairs. It lays three greenish eggs with dark speckles, and the incubation lasts about 14 days.

Feeding: Eats seeds, fruits, and insects.

Compiler of this description: Diego Oscar

 View related literature






🌿 EcoRegistros Magazine - Related Articles


📖 Issue Nº 9 • Article Nº 7
✍ Oscar Bernardo Quiroga and Jorge Emir Llugdar
📅 12/10/2019 21:47





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs



 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
86328031/12/2018ArgentinaSanta FeBañado laguna setubal, Santa FeRodolfo Seró
85179608/12/2018ArgentinaEntre RíosPerdicesRodolfo Seró
84945401/12/2018ArgentinaSanta FeSan Jerónimo NorteRodolfo Seró
84302517/11/2018ArgentinaCorrientesEstancia Virocay, Gobernador VirasoroRodolfo Seró
84291916/11/2018ArgentinaCorrientesRuta 40 entre Carlos pellegrini y GalarzaRodolfo Seró
84280115/11/2018ArgentinaCorrientesParaje Uguaí, Esteros del IberáRodolfo Seró
84276414/11/2018ArgentinaCorrientesRuta Provincial 40 entre Mercedes y Colonia Carlos PellegriniRodolfo Seró
81528406/10/2018ArgentinaEntre RíosCeibasRodolfo Seró
81275830/09/2018ArgentinaCiudad Autónoma de Buenos AiresReserva Ecológica Costanera Sur (RECS)Rodolfo Seró
81265729/09/2018ArgentinaBuenos AiresReserva Ecológica Vicente LópezRodolfo Seró
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo Doiny Cabré, C. y R. Lejarraga. 2007. Aves de Sierra de la Ventana. 128 pp. Bahía Blanca. Buenos Aires. Argentina.

Artículo Narosky, T. y D. Yzurieta. 2010. Aves de Argentina y Uruguay – Birds of Argentina & Uruguay: Guía de Identificación Edición Total – A Field Guide Total Edition. 16a ed. 427 págs. Vázquez Mazzini Editores. Buenos Aires. Argentina.

Artículo Narosky, T. Y P. Canevari. 2007. Cien Aves Argentinas. Editorial Albatros. 1a ed. 2a reimp. 128 págs. Buenos Aires. Argentina.

Artículo Raggio, J. Y R. Guller. 2011. Aves Pampeanas. 176 pags. Sempe Ediciones. Buenos Aires. Argentina.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Red-crested Cardinal (Paroaria coronata) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 13/10/2026.