Don't want to see ads? Sign up...




Nengetus cinereus

Grey Monjita


Nengetus cinereus

(Vieillot, LJP, 1816)
Monjita Gris
Primavera

Family: Tyrannidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change

Synonyms: Xolmis cinerea, Nengetus cinereus, Tyrannus cinereus, Xolmis cinereus.

Subspecies:





Filters


Records from Argentina
Records from Corrientes
Records from San Miguel, Corrientes
Records from Camino al Portal San Nicolas, Esteros del Iberá, Provincia de Corrientes

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Other Common Names: Viudita Gris (Uruguay).

Subspecies:

Xolmis cinerea cinera (Vieillot 1823), Found in Northwestern Argentina, Brazil, Uruguay, and Paraguay.

Xolmis cinerea pepoaza (Vieillot, 1823), Found in Peru, Bolivia, and Brazil.

Description: 20 cm, with ash-gray plumage, except for the subcaudal region and throat, which are whiter. Black legs and beak, primary feathers are black with a white spot (very noticeable in flight), tail feathers are black with a white tip, red iris, and black malar.

Sexual Dimorphism: None.

Habitat: Savannahs, palm groves, shrub forests, rural areas, and populated areas, often near water.

Behavior: Perches in visible spots, but is rather shy, usually found in pairs or small groups during the breeding season.

Nesting: Builds a semi-spherical nest made of stems and straw in a fork of branches, lined with roots, feathers, and bristles. It lays up to five eggs, but the average is between 2 and 3 oval-shaped eggs, white with reddish-brown spots and speckles. This species is parasitized by the Black Cowbird (M. bonaerensis).

Feeding: Insectivorous, catches prey by making short flights and returns to its perch once it captures something (Flycatcher).

Geographical Distribution: Brazil, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Peru, and Argentina.

Author of this description: Diego Oscar

 View related literature






🌿 EcoRegistros Magazine - Related Articles


📖 Issue Nº 1 • Article Nº 19
✍ Rubén Edgardo Tesler
📅 02/05/2012 21:25





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs

Foto
Photography ID: 500341
  Adult

San Miguel, Corrientes
Corrientes
Argentina
07/15/2022
Lucas Pisana



 View all photographs of the species




 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
160940615/07/2022ArgentinaCorrientesCamino al Portal San Nicolas, Esteros del Iberá, Provincia de Corrientes, San Miguel, CorrientesLucas Pisana
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo Narosky T. y S. Salvador. 1998. Nidificación de las aves argentinas Tyrannidae. Asociación Ornitológica del Plata. 132 págs.

Artículo Narosky, T. y A. Di Giacomo. 1993. Las Aves de la provincia de Buenos Aires, distribución y estatus. Asociación Ornitológica del Plata. Editorial Vazquez Mazzini y Literature of Latin America (L.O.L.A). Buenos Aires.

Artículo Narosky, T. y D. Yzurieta. 2010. Aves de Argentina y Uruguay – Birds of Argentina & Uruguay: Guía de Identificación Edición Total – A Field Guide Total Edition. 16a ed. 427 págs. Vázquez Mazzini Editores. Buenos Aires. Argentina.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Grey Monjita (Nengetus cinereus) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 17/10/2026.