Don't want to see ads? Sign up...




Myioborus brunniceps

Brown-capped Whitestart


Myioborus brunniceps

(d´Orbigny, ACVMD; de Lafresnaye, NFAA, 1837)
Arañero Corona Rojiza
Mariquita-de-cabeça-cinza

Family: Parulidae
Order: Passeriformes
Class: Aves
Phylum / Division: Chordata
Kingdom: Animalia

 Request change

Synonyms: Setophaga brunniceps.





Filters


Records from Argentina
Records from Córdoba
Records from Santa Rosa de Calamuchita
Records from En el rio de Santa Rosa de Calamuchita

Conservation status according to BirdLife International: Least Concern


Description


Other Common Names: Chestnut-crowned Warbler

Subspecies:

Myioborus brunniceps brunniceps, (d’ Orbigny and Lafresnaye 1837) Found in Argentina and Bolivia.

Description: Small (12 cm), confident and restless. It has a notable rufous crown with an olive back and a lead-colored back, the tail is black with white outer tail feathers (very noticeable when fanning the tail), white periocular area, yellow throat and ventral side; The beak and legs are black.

Juveniles are similar to adults but lack some notable features such as the periocular area, rufous crown (they have a completely gray head), and olive back.

Sexual Dimorphism: None, only adults can be easily differentiated from juveniles.

Geographical Distribution in Argentina: Found in Jujuy, Salta, Tucumán, Catamarca, La Rioja, San Juan, Córdoba, and San Luis (De la Peña, 1999).

Habitat: Forests, woodlands, ravines, and groves, generally near watercourses. In Argentina, it can be easily observed in the Northwest; it seems to be expanding towards the south of the country, but more data and new locations will be needed to confirm this.

Behavior: Restless and exploratory, but confident, easy to observe due to its striking colors, it moves through the foliage alone or in small groups.

Nesting: Nests in alder groves and high shrublands, its nest is small and made of plant materials, where it lays three white eggs with occasional brown and purple spots.

Feeding: Insectivorous, catches its prey in flight.

Author of this description: Diego Oscar

 View related literature





Geographic distribution


Loading map...




Species photographs

Last published photographs



 Add a photography of this species






Species vocalizations

Last vocalizations published



 Add an audio of this species





Species videos

Last filmings published




 Add a film of this species





Species reports



 Detail of places sorted by number of records








Page 1
Record IDDateExact timeCountryProvince / departmentPlaceFilmedPhotographedRecorded vocalObservedHeardWounded or deadNumber of individualsUser or BibliographyDetail
213537430/01/2024ArgentinaCórdobaEn el rio de Santa Rosa de Calamuchita, Santa Rosa de Calamuchita2Leonardo Caballero
Page 1

 Add a record of this species




Related bibliography


Artículo De la Peña, M. R. 1999. Aves Argentinas, Lista y Distribución. 244 págs. LOLA. Buenos Aires.



📖
Recommended citation
Please use the following reference when citing this species account.
EcoRegistros. 2026. Brown-capped Whitestart (Myioborus brunniceps) – Species account. Accessed from www.ecoregistros.org on 17/10/2026.